Безглютенова дієта: що це і кому потрібна
Глютен – один із рослинних білків, які по-простому називають клейковиною. Він є у злакових – пшениці, ячмені, житі. Доведено, що деякі люди мають непереносимість глютену, тому для них розроблена спеціальна дієта. Незважаючи на показання особливого режиму харчування, такої дієти дотримуються і прихильники здорового способу життя. Чи так це необхідно, які плюси та мінуси безглютенової дієти, розбираємося в статті.
Що таке глютен
Цей компонент забезпечує м’якість, рихлість і водний баланс свіжих хлібобулочних виробів. Крім того, клейковина є в макаронних виробах, манній крупі, пиві та навіть деяких видах ковбаси, напоїв, соусів. Глютен міститься навіть у бальзамі для губ. Важливо: якщо ви зважитеся надалі дотримуватися спеціальної дієти, важливо підбирати правильні продукти харчування. Добре, якщо вдома є хлібопічка. У цьому разі можна дізнатися, скільки коштує борошно без глютену, і готувати випічку самостійно.
Кому необхідне спеціальне харчування
Раціон з виключенням клейковини широко розповсюджений серед людей з діагнозом Целіакія. Особливий режим харчування призначає тільки лікар. У людей із целіакією можуть виникати серйозні наслідки від вживання злакових білків:
- різке здуття живота;
- болючість в епігастрії;
- інтенсивні алергічні реакції;
- задишка.
Целіакія – це аутоімунний процес, який здебільшого проявляється у людей з генетичною схильністю до непереносимості злакових білків. Виявити патологію вкрай складно, оскільки вона може маскуватися під інші захворювання. Щоб визначити непереносимість глютену, необхідно обстежити слизову кишківника, а також взяти кров на аналіз. Якщо для людей із діагнозом дієта – це необхідність, то прихильники здорового способу життя, відмовившись від злакових білків, відмічають поліпшення самопочуття:
- налагоджується травлення;
- підвищується розумова і фізична активність;
- спостерігається відчуття легкості в ділянці живота.
Що можна на спеціальному харчуванні
Під час дотримання безглютенової дієти лікар призначає відмову від усіх злакових. У раціон бажано включати макарони та хлібобулочні вироби, всі інші продукти з позначкою Gluten Free. З корисних продуктів виділяють курячі та перепелині яйця, морепродукти та м’ясо, рибу, кисломолочну продукцію без стабілізаторів, натуральні рослинні олії, чай, мед. Усе це можна купити в магазині важливих штук Маудау.
Небезпеки дієти
Важливо пам’ятати, що глютен – джерело 18 амінокислот, мікроелементів і вітамінів групи В. До того ж клейковина – це клітковина, яка сприяє зміцненню імунітету, нормалізації випорожнень. Тому при переході на спеціальну дієту варто бути обережним. Необхідно отримати попередню консультацію сімейного лікаря, інакше високий ризик заробити авітаміноз.